Nye grønne indtægter skal gå til velfærd i grønne frontløberkommuner
Danmark har sat ambitiøse mål for den grønne omstilling, og vi, der repræsenterer 18 jyske kommuner, tager allerede en stor del af ansvaret. I vores kommuner finder man en overvægt af landets vindmøller, solcelleparker og biogasanlæg. Faktisk producerer vi tilsammen mere end halvdelen af Danmarks vedvarende energi. Og vi fortsætter gerne med at bidrage til, at Danmark når sine klimamål.
Men det er tid til at stille et vigtigt spørgsmål: Hvordan sikrer vi, at det også opleves som en fordel for vores borgere at lægge jord til landets grønne omstilling?
Modstand kan bremse den grønne omstilling
I dag oplever vi i mange kommuner, at nye energianlæg mødes med lokal modstand. Som nabo til en vindmølle- eller en solcellepark føles det ofte som en byrde – ikke en gevinst. Og selvom vi som borgmestre er enige om nødvendigheden af grøn omstilling, kan vi ikke ignorere den frustration, som opstår, når folk oplever, at deres lokalområde betaler prisen, mens fordelene går til resten af landet.
Hvis vi skal sikre opbakning til fremtidens grønne energiproduktion, må det mærkes, at grøn energi også skaber værdi dér, hvor den bliver produceret.
Et grønt udviklingsbidrag er en del af løsningen
Derfor foreslår vi, at regeringen indfører et grønt udviklingsbidrag – en økonomisk indsprøjtning til de kommuner, der tager en stor del af ansvaret for Danmarks grønne omstilling. Modellen er enkel: For hver kWh grøn energi, der produceres, skal kommunen modtage 4 øre.
For vores 18 kommuner ville det betyde en samlet årlig indtægt på 288 millioner kroner.
Derfor skal regeringen tage det seriøst, når vi opfordrer dem til at indføre et grønt udviklingsbidrag. Det er vores chance for at skabe ekstra indtægter til kommunekassen, så vores borgere kan mærke en positiv effekt af, at de skal leve med vindmøller, biogasanlæg og solceller i baghaven.
Indtægterne bliver ikke et problem at fordele i kommunerne, da alle ved, at udgifterne til velfærd nu og i fremtiden vil stige. Derfor vil de nye indtægter kunne løfte serviceniveauet i vores kommuner og f.eks. gå til bl.a. den nære velfærd som daginstitutioner, skoler og i ældreplejen, og til at udvikle nye og attraktive bo-områder og nye udstykninger eller til at afdrage på gæld. Samtidig vil det være helt centralt, at der ikke er bindinger på bidraget, så de enkelte kommunalbestyrelser selv kan afgøre, ud fra lokale politiske prioriteringer, hvad der skal prioriteres. Kort sagt: Penge, der går direkte til at gøre vores lokalområder bedre for de mennesker, der bor der.
Fairness til de kommuner, der tager ansvaret
Hvis vi ser på Danmarkskortet, er det tydeligt, at to tredjedele af landets VE-anlæg allerede er placeret i yderområder – især i Midt-, Vest- og Nordjylland. Vi har taget opgaven på os, fordi vi har pladsen, vinden og erfaringerne. Men vi kan ikke blive ved med at være Danmarks grønne motor, hvis det betyder, at vores egne borgere oplever, at de står tilbage uden økonomisk gevinst eller udvikling.
Regeringens nyligt annoncerede landdistriktsudspil med en pulje på 200 millioner kroner er desværre ikke tilstrækkeligt. Pengene skal fordeles mellem mange kommuner og kommer fra bloktilskud, hvilket betyder, at de samlet set ikke forbedrer kommunernes økonomi. Og puljen gælder kun nye VE-anlæg – ikke de mange, vi allerede har.
Vi har brug for en varig og enkel løsning, der tilgodeser de kommuner, der allerede nu bidrager markant til Danmarks grønne omstilling.
Vi kan skabe et grønt erhvervseventyr
Grøn energi er ikke bare en klimamæssig nødvendighed – det er også en mulighed for vækst og nye arbejdspladser. I vores kommuner ser vi grøn energiproduktion som en oplagt vej til at skabe udvikling, tiltrække virksomheder og sikre, at vores lokalsamfund fortsat kan være stærke. Men det kræver, at vi også har de økonomiske forudsætninger for at gøre det attraktivt at bo og leve i vores områder. Her ville bidraget blandt andet kunne spille positivt ind.
Vi kunne vælge at sige nej tak til flere energianlæg og overlade opgaven til andre. Men det ønsker vi ikke. Vi vil tage ansvar for Danmarks grønne fremtid – men det kræver, at regeringen tager ansvar for at sikre fairness.
Grøn omstilling må ikke blive en ekstra byrde for de kommuner, der allerede trækker et stort læs. Det skal være en gevinst for hele landet – også dér, hvor energien bliver produceret.
Fakta
Business Region MidtVest er kommunerne Herning, Ikast-Brande, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Skive, Lemvig og Struer.
Business Region North Denmark er kommunerne Vesthimmerland, Aalborg, Frederikshavn, Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted samt Region Nordjylland.
Du kan tilgå kronikken på https://borsen.dk/nyheder/opinion/den-gronne-energi-produceres-hos-os-men-uden-et-bidrag-kan-det-ikke-fortsaette?b_source=dorte-west&b_medium=row_1&b_campaign=list_1.