Nyheder

International arbejdskraft

Lokale virksomheder vil blive bedre til integration af udenlandske ansatte

Publiceret 04-02-2025

7 midt- og vestjyske industri- og produktionsvirksomheder har netop afsluttet et forløb, hvor de har kastet sig ud i den svære disciplin: integration af udenlandske medarbejdere. Det er Business Region MidtVest, der står bag forløbet som en del af det nationale projekt "Kompetencer til et Grønt Danmark".

Manglen på faglært arbejdskraft har gennem en årrække været en barriere for vækst i en række Midt- og Vestjyske virksomheder, særligt inden for industrien. Derfor er en række virksomheder nu begyndt at arbejde aktivt med rekruttering og fastholdelse af udenlandske medarbejdere, da der for tiden ikke findes ledige i Danmark med de kvalifikationer, som virksomhederne har behov for. Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en af de vigtigste grunde til ikke at tage mod nye ordrer.

Buster Urban Kudsk Jørgensen, projektleder på ’Kompetencer til et Grønt Danmark’ forklarer:

”Indsatsen her handler om at skabe bedre betingelser for at virksomheder kan få succes med deres internationale ansættelser på kort og lang sigt. Det er det vi hjælper virksomhederne med gennem forløbet. Vi har erfaret, at en del produktions- og industrivirksomheder har et ønske om at ansætte og fastholde internationale kandidater, men de oplever, at der er mange udfordringer forbundet hermed. Der er sprogbarrierer, kulturforskelle og besværlige ansøgningsprocedurer osv., derfor har vi lavet en målrettet indsats, så virksomhederne kan lære, hvordan de fremover vil have nemmere med at ansætte og fastholde de medarbejdere, som de står og mangler. Det kræver flid og ærlighed fra virksomhedernes side, at skabe gode betingelser for at ansættelsen af en international kan blive en langvarig succes på begge sider af ansættelsesbordet. Det er to kerneingredienser, jeg oplever fra vores deltagere på forløbene.”

En af de lokale virksomheder, som har valgt at deltage i projektet, er Biomar fra Brande.

“Vi har gennem en årrække haft medarbejdere fra Litauen, men nu kigger vi ind i en fremtid, hvor vi vil komme til at rekruttere flere udenlandske medarbejdere. Det kræver, at vi som virksomhed er gearet til det, og her skal der, som altid, arbejdes kontinuerligt både med BioMar-kulturen og integrationen. Gennem projektet har jeg fået nogle relevante redskaber med hjem til at arbejde med adfærd og forandringer internt. Derudover har dialogen med de andre virksomheder været utrolig givende, og det er jo mange af de samme udfordringer, som vi oplever,” fortæller Charlotte Prahl Senior HR Business Partner hos Biomar.

Også hos Skivevirksomheden DEIF, har man valgt at deltage i forløbet.

”I dag har vi en plan for ansættelse af nye medarbejdere, men den har primært haft fokus på alt det praktiske i ansættelsesfasen, så mit mål med deltagelsen i projektet har været, at vi kan udvide planen til at gælde et helt år frem i tiden. Altså hvordan lykkes vi med at fastholde og integrere nye medarbejdere, så de og dennes familie eller samlever kommer til at føle sig hjemme her i området. Jeg har fået inspiration med hjem til onboarding, og er blevet præsenteret for nogle af de tilbud, som allerede findes i form af konsulenter og bosætningskonsulenter, som man kan trække på,” fortæller Anders Grube Overgaard HR Consultant hos DEIF.

Udsigt til færre medarbejdere

Samlet set er der i år 2040 udsigt til 85.000 færre personer mellem 20 og 69 år i Danmark, og kigger man lokalt på de syv kommuner, som udgør Business Region MidtVest, er det samlede tal 19.900 personer.

”De danske virksomheder skal gøre sig attraktive, hvis de vil tiltrække udlændinge. Der er nemlig ikke kun i Danmark, at vi har fokus på arbejdskraft, også i de lande vi hidtil har rekrutteret fra. som f.eks. Polen, der de seneste år har iværksat en række initiativer for at tiltrække og fastholde folk i den arbejdsdygtige alder, det gør de bl.a. ved at tilbyde fuld skattefrihed til unge med lav indkomst. I de seneste 10 år er gennemsnitslønnen i Polen steget med det dobbelte. Og de udenlandske fremskrivninger er også negative, hvor der vil færre i den arbejdsdygtige alder, i Polen forventer man, at der vil være 1 million færre i 2030 den arbejdsdygtige alder. Det betyder, at de 35.000 polakker, der arbejder her i Danmark, er interessante for Polen at få til at rejse retur igen. Så vi kan i fremtiden ikke bare regne med, at vi kan rekruttere fra udlandet,” påpeger Buster Urban Kudsk Jørgensen.

I 2023 var der 265 mio. borgere i EU mellem 20 og 64 år, men ifølge FN’s prognoser vil der allerede om ti år være 17 mio. færre i alderen 20-64 år og 45 mio. færre i 2050.

Produktions- og industrivirksomhederne kæmper med rekruttering, og i en måling fra 2023 er den forgæves rekrutteringsrate lige omkring 40% i gennemsnit. Det vil sige, at 2 ud af 5 rekrutteringer mislykkes eller tvinger virksomheden til at vælge en profil, som ikke var den, de oprindeligt søgte efter. Det er faktisk ofte tilfældet inden for industriel produktion, at man vælger en profil, som ikke var den man søgte efter.

”Det betyder reelt, at man ikke får de kompetencer, som man efterspørger og det kan have indvirkning på produktivitet, trivsel, udvikling og i sidste ende kvalitet og evne til at agere på efterspørgsel. Man kan antage og se det som en tendens om, at virksomhederne, der ansætter til industriel produktion, er så pressede på mandskab i forvejen, at de bliver nødt til at ansætte profiler, som ikke er dem de søger alene for at kunne opretholde produktionskapacitet og modsvare ordrehenvendelser,” forklarer Buster Urban Kudsk Jørgensen. Han tilføjer, at tal fra Rockwool Fonden viser at ca. 60 % af de internationale, der kommer hertil for at arbejde er ude af landet igen efter 5 år. Det bidrager til manglende kontinuitet og gør det sværere at opdyrke specialister ude i organisationerne.

En af de virksomheder, som allerede gennemførte projektet tilbage i 2023 er Vestværftet fra Hvide Sande.

”Efter forløbet er vi blevet meget mere opmærksomme på værdien af en god integration, og så har vi dedikeret flere interne resurser til medarbejderpleje. Helt konkret har vi ansat en HR-medarbejder, som har særligt fokus på at skabe en kultur hos os, hvor der er plads til udenlandske medarbejdere, uden at det nødvendigvis går ud over den gode medarbejderkultur, vi allerede havde. Vi har kastet os ud i ansættelser fra ikke EU-lande med god succes, og så har vi arbejdet mere med modtagelse og on-boarding.” fortæller Kristen Madsen, Ejerleder for Vestværftet, som deltog i projektet i 2023.

I løbet af 2025 vil Business Region MidtVest sammen med de øvrige partnere fra indsatsen samle alle indsigterne fra projektet og udgive i et skriftligt materiale, en form for selvhjælpsbog/guide/manual til modning af en virksomhed til internationale medarbejdere.

Fakta:

Business Region MidtVest og Trekantområdet Danmark er en del af projektet ’Kompetencer til et grønt Danmark’, som bl.a. skal modne lokale produktionsvirksomheder til at kunne tiltrække, modtage og fastholde kvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Projektet laves i samarbejde med: Copenhagen Capacity, DI, Kalundborg Kommune, Knowledge Hub Zealand, Holbæk Erhvervsforum, Roskilde Kommune, Business Vordingborg og Stevns Erhverv

’Kompetencer til et grønt Danmark’ er støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen og Den Europæiske Union (EU)

Fakta:

Vækst i antal personer i den arbejdsdygtige alder (20-69 år fra 2022-2040). Som det ses er der negativ vækst i alle syv kommuner, der udgør Business Region MidtVest.

Lemvig:                                       - 21%               - 2.400 personer

Struer:                                         - 15%               - 1.900 personer

Ringkøbing-Skjern:                   - 12%                - 4.100 personer

Holstebro:                                    - 7%                - 2.600 personer

Herning:                                        -6%                - 3.500 personer

Ikast-Brande:                               - 2%                  - 600 personer

Skive:                                          - 17%               - 4.800 personer

Kilde: Erhvervsstyrelsen.

Yderligere oplysninger kontakt:

Buster Urban Kudsk Jørgensen, Projektleder ”Kompetencer til et Grønt Danmark” Business Region MidtVest. Mail: buster.jorgensen@br-mv.dk Telefon: 22 60 98 49.

Janne Vigsø Børsting, Projektchef, Trekantområdet Danmark, jabor@trekantområdet.dk tlf. 51 22 09 90