Midt- og Vestjylland bugner af smuk natur, fantastiske overnatningsmuligheder, dygtige kokke, vigtige kulturinstitutioner og ikke mindst egnskendte kvalitets råvarer og dygtige producenter, der hver dag gør deres ypperste for at sikre og bevare de lokale råvarers historie. Derfor har folkene bag Madmødet 2023 skabt Madcaminoen, hvor 30 deltagere bliver præsenteret for de helt lokale madskatte, havets-, fjordens-, og storåens spiselige liv, yderst unikke naturoplevelser, lokale fortællinger fra områdets egne ildsjæle og personligt værtskab på hele turen.
”Vi forsøger at kombinere to af de unikke ting, som er her i vores område, nemlig naturen og lokale fødevarer, fra dygtige lokale producenter. Madmødets formål er jo netop at sætte fokus på de særlige fødevarer, som vi producerer i Midt- og Vestjylland, og her vil Madcaminoen være et flot udstillingsvindue for begge dele,” siger Stine Lindbjerg Jespersen, projektleder for Madmødet 2023.
Torskekæber og vilde urter
Madcaminoen snor sig igennem Geopark Vestjylland, der tilbage i april 2021 blev godkendt som UNESCO Global Geopark, hvilket betyder, at området rummer en helt særlig geologisk arv, som deltagerne både vil se og smage på turen. Turen er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Fjand Badeby, Nørre Vosborg, Geopark Vestjylland og Business Region MidtVest.
Undervejs vil vandrerne kunne sætte tænderne i unikke lokale fødevarer. Her er der tale om alt fra økologiske oste fra Thise Mejeri, til jordbær med fløde fra den lokale frugtavler, til krabber fanget ved Thorsminde og smagfulde torskekæber, til en fireretters middag i Riddersalen på Nørre Vosborg.
Undervejs skal deltagerne også sanke urter og vildt i Husby Klitplantage og langs Nissum Fjord, som skal bruges til at kokkerere vilde urtedeller og lave sin egen snaps. Foruden snaps forkæles ganen yderligere med blandt andet håndbrygget øl fra lokale bryggerier, most fra Kræmmergaarden, sodavand fra Hancock og kaffe fra Hedekaffe.
Vandreturens to overnatninger sker i Fjand Badeby og på Nørre Vosborg.
Madcaminoen bliver også en lærerig oplevelse, da der under hele turen er guider med, som vil fortælle om de landskaber og monumenter, som man passerer. Med som guide på turen er bl.a. vandreekspert Kaare Meldgaard, der har sparret med arrangørerne omkring turens rute og program.
”Jeg glæder mig til at indvie Madcaminoen. Jeg tror, at arrangørerne har fat i et koncept, som kan noget helt særligt. Mad smager vel næppe bedre end når den er lokal, krydret med spændende fortællinger i sociale omgivelser og fortjent gennem føddernes bedrifter. Madcaminoen er vandring og gastronomi i en skøn forening. Jeg tror, at mange vil finde det yderst givende for deres madhjerte såvel som oplevelseslyst at tage på Madcaminoen i stedet for at tage på det vante weekendophold,” siger vandreekspert Kaare Meldgaard.