Nyheder

Business Region MidtVest

Midt- og vestjyske borgmestre mødtes med finansminister Nicolai Wammen

Publiceret 02-04-2025

De syv midt- og vestjyske borgmestre i Business Region MidtVest havde invitereret sig selv til dialogmøde med Nicolai Wammen, da han i denne uge var på besøg i det jyske. De ville drøfte en række emner med finansministeren, og øverst på dagsordenen var oprustningen af det danske forsvar og forestående indkøb af nyt materiel.

Fra venstre: Hans Østergaard, Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, H.C. Østerby, Borgmester i Holstebro Kommune, Nicolai Wammen Finansminister, Dorte West, Borgmester i Herning Kommune og fmd. i Business Region MidtVest og Peder Christian Kirkegaard, Borgmester i Skive Kommune.

”Den globale sikkerhedssituation er under hastig forandring. Den regelbaserede verdensorden er udfordret, og både Danmark og EU arbejder for at sikre en stærkere, mere selvstændig forsvarsstrategi. Vi bakker fuldt op om regeringens ambitioner om at styrke det danske forsvar, men samtidig opfordrer vi til, at Statsministerens nu berømte udtalelse, ”Køb, køb, køb” omformuleres til ”Køb klogt, køb dansk,” fortæller Dorte West borgmester i Herning Kommune og formand for Business Region MidtVest.

Det var et af budskaberne fra repræsentanterne fra Midt- og Vestjylland. De påpegede overfor Nicolai Wammen, at kommunerne i Midt- og Vestjylland er en central del af Produktionsdanmark – en afgørende drivkraft for Danmarks økonomi, innovation og velfærd. Produktion er mere end blot arbejdspladser; det handler om teknologisk udvikling, global konkurrenceevne, suverænitet og bæredygtighed.

”En stærk indenlandsk produktion reducerer vores afhængighed fra udenlandske forsyningskæder, minimerer sårbarheden over for internationale kriser og sikrer, at viden, håndværk og kompetencer bevares inden for landets grænser. I Midt- og Vestjylland har vi stolte traditioner inden for blandt andet tekstilindustrien, fødevareområdet, plast samt stål, metal og jernindustrien. Industrier der i høj grad er væsentlige i de tider, vi lever i. Det synes vi var et vigtigt budskab til finansministeren,” siger H.C. Østerby borgmester i Holstebro Kommune.  

Mødet blev også brugt til at blive klogere på, hvad man som egn og hvad de lokale virksomheder kan gøre, for at hjælpe med den situation, vi står i, så vi sammen kan værne om Danmarks sikkerhed.

Lad de offentlige investeringer gavne Produktionsdanmark
Der er ifølge de syv borgmestre mange gode argumenter for, at Danmark nu hjemtager en bred vifte af indkøb til forsvaret. De peger bl.a. på, at brugen af danske leverandører styrker forsyningssikkerheden ved at reducere afhængigheden af udenlandske aktører og sikrer bedre kontrol med forsvarsmateriel uden risiko for spionage. Kortere forsyningskæder giver hurtigere levering, øget fleksibilitet og bedre tilpasning til Forsvarets behov. Dertil bliver vedligeholdelse nemmere og reservedele mere tilgængelige, hvilket sikrer en effektiv drift, og mindst lige så vigtigt, så kan virksomhederne levere gode, relevante og konkurrencedygtige varer.

”Investeringer i dansk forsvarsindustri vil skabe arbejdspladser, økonomisk vækst og styrker den nationale suverænitet, hvis valget af underleverandører i højere grad tages fra de interne hylder. En stærk dansk forsvarssektor kan øge eksporten, styrke erhvervsklyngerne i landet og fremme samarbejdet mellem industri og forskning. Det vil komme hele samfundet til gavn, og de offentlige midler får lov til at arbejde internt, hvilket gør, at en del af midlerne kommer tilbage i statskassen. Med andre ord er det også en god forretning for staten,” forklarer Dorte West.

Stærke midt- og vestjyske produkter
Og eksemplerne til ministeren på hvilke midt- og vestjyske aftryk der kan sættes, er mange. Det er alt materiel til enkeltmandsudrustningen såsom sikkerhedsudstyr, tekstil og beklædning og medicinsk udstyr. Midt- og Vestjylland kan også producere ammunition, levere kalibrerings- og præcisionsinstrumenter, og så har Midt- og Vestjylland en stærk stål- og metalindustri og et stolt fødevareerhverv, hvor et utal af virksomheder kan levere tørkost og dermed fremtidens feltrationer. Dertil kommer en stærk bygge- og anlægsbranche, der kan understøtte kasernernes opgraderinger og udbygninger.

”Jeg synes, at vi havde en rigtig god dialog med Nicolai Wammen, han var meget lydhør og fik nogle gode pointer med sig hjem til Christiansborg. At investere i dansk forsvarsproduktion er ikke kun et spørgsmål om sikkerhed – det er en strategisk nødvendighed. Ved at satse på egen produktion sikrer vi, at offentlige midler arbejder inden for landets grænser. Og mulighederne er som nævnt mange i Midt- og Vestjylland. Derfor håber vi, at ministeren vil tage det med retur og evt. lade nogle af disse argumenter fungere som fremtidige styringsprincipper eller rettesnore for udmøntningen af midlerne og dermed oprustningen af det danske forsvar, både for Midt- og Vestjyllands skyld, men i særdeleshed for hele Danmarks skyld,” siger H.C. Østerby. 

Forsvaret er allerede godt repræsenteret i området med både Holstebro og Skive Kaserner, der er de største i landet, som også skal se ind i en opdatering af bygningsmassen, udbygningen med nye faciliteter og intensivering af øvelsesterrænnet. Derudover er der Beredskabsstyrelsen i Herning, som er center for større internationale operationer. Karup Flyvestation er tæt placeret og langs Vestkysten er der tre strategisk velplacerede havne.