For at nå Danmarks klimamål og realisere potentialet for vedvarende energi indgår Business Region MidtVest og Rådet for Grøn Omstilling nu et tæt samarbejde. Alliancen skal styrke den grønne omstilling med bred lokal forankring og sikre, at kommunerne ikke kun bærer byrden, men også oplever de økonomiske og samfundsmæssige fordele.
Helt konkret sender Rådet for Grøn Omstilling nu sin opbakning i retningen af de mere end 20 kommuner, som har foreslået et kommunalt udviklingsbidrag der skal sikre, at kommunerne får en fair andel af gevinsten for at opsætte vedvarende energianlæg.
"Vi har akut brug for, at den manglende fremdrift erstattes af politisk mod og handling. Opgaven er nu at samle alle kræfter om at frigøre os fra de fossile brændsler og opbygge et rent og vedvarende energisystem. Det kræver, at den stærke lokale opbakning, der er set tidligere, får nogle økonomiske incitamenter, og det kan forslaget om et Kommunalt Udviklingsbidrag være med til at sikre,” siger Bjarke Møller, direktør for Rådet for Grøn Omstilling, som mener at dette beslutningsforslag er en del af løsningen.
Danmark står over for en afgørende opgave
Regeringen ønsker at udbygge mængden af vedvarende energi og blive uafhængig af fossile brændsler inden 2050. Det er ikke kun et klimapolitisk ønske men også nødvendigt af sikkerhedsmæssige hensyn. Men hvis vi skal lykkes, er det afgørende, at borgere og lokalsamfund oplever konkrete fordele ved at lægge jord til energiproduktion. Derfor præsenterer alliancen et forslag om et Kommunalt Udviklingsbidrag, der skal sikre lokale gevinster til de kommuner, der går forrest i den grønne omstilling.
Grøn omstilling kræver lokal støtte. I dag oplever mange kommuner, at lokale borgere ser energiprojekter som en byrde snarere end en gevinst. Det skal ændres. Ved at indføre et udviklingsbidrag på 4 øre per kWh grøn strøm kan vi sikre årlige midler til de kommuner, der prioriterer udbygningen af vedvarende energi. I 2023 ville dette have genereret omkring 500 millioner kroner til lokale initiativer såsom klimatilpasning, biodiversitetsprojekter, erhvervsudvikling og velfærd.
”Vi kan ikke ignorere den frustration, som opstår, når lokalbefolkningen oplever, at deres område betaler prisen, mens fordelene fordeles nationalt. Med et udviklingsbidrag skaber vi en mere retfærdig grøn omstilling, hvor kommunerne får del i den økonomiske værdi af deres bidrag til energiproduktionen,” siger Dorte West, formand for Business Region MidtVest og borgmester i Herning Kommune.
Sekretariatschef i Business Region MidtVest Nicolai Lauridsen er glad for opbakningen.
”En lang række aktører har tidligere erklæret deres støtte til forslaget, hvilket er glædeligt. Og vi er meget positive i, at Rådet for Grøn Omstilling kommer med i alliancen, da de er en vigtig allieret, der i den grad er talerør for den grønne omstilling i Danmark. Vi ser frem til at udbygge følgeskabet løbende."
Yderligere oplysninger kontakt:
Bjarke Møller, Direktør i Rådet for Grøn Omstilling
Mail: bjarke@rgo.dk Tlf. 51561915
Nicolai Houmark Lauridsen, sekretariatschef i Business Region MidtVest
Mail: nicolai.lauridsen@br-mv.dk Tlf. 29 31 26 67