Nyheder

Forsvar

Sammen om Danmarks sikkerhed: Syv midt- og vestjyske borgmestre rekognoscerede forsvarsområdet i København

Publiceret 11-03-2025

De syv borgmestre i Business Region MidtVest havde inviteret sig selv indenfor hos særligt udvalgte aktører på forsvars- og sikkerhedsområdet, da de i sidste uge besøgte København. Formålet var at indsamle nyttig viden om emnet, for på den måde at samle skyts til at vurdere, om der er interesser, som de syv kommuner i fremtiden kan arbejde for med fælles front.

De syv borgmestre mødtes blandt andet med Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, DI Forsvar og Sikkerhed, CenSec, forsvarsekspert og lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen og her ses de sammen med kommunaldirektørerne hos Force Technology. Foto: Force Technology

”Vores område er den mest centrale del af Produktionsdanmark, hvor vores erhvervsliv i dag producerer til en lang række brancher med alverdens delkomponenter og materialer. Derfor giver det rigtig god mening at undersøge, om Midt- og Vestjylland kan have en rolle i oprustningen af dansk forsvar for ultimativt at sikre den nødvendige kampkraft, der skal hjælpe med dansk og europæisk sikkerhed. Turen handlede med andre ord om at blive klogere – og det gjorde vi i den grad,” forklarer Dorte West, borgmester i Herning Kommune og formand i Business Region MidtVest. 

I dag er der omtrent 500 leverandører til Forsvaret. Industrien deles op i to grupperinger, dels en mindre kerne bestående af ca. 45 etablerede virksomheder. Den øvrige forsvarsindustri består af mere end 400 virksomheder hvoraf langt størstedelen er små- og mellemstore underleverandører i tredje, fjerde og femte led, der bl.a. leverer delkomponenter og rådgivning. Det anslås, at der er knap 20.000 medarbejdere i det danske forsvar. I Midt- og Vestjylland er forsvaret tilstede i form af de to største kaserner, henholdsvis Ingeniørkasernen i Skive og Dragonkasernen i Holstebro, der ikke kun huser tungt artilleri og dele af første brigade, men som også udklækker personel, reparerer afgørende materiel og som specialiserer sig i at bygge lejre og broer samt fjerne miner og ammunition. Dertil kommer flyvebasen i Karup og tre strategisk velplacerede havne.

De syv borgmestre mødtes blandt andet med Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, DI Forsvar og Sikkerhed, CenSec, Force Technology og forsvarsekspert og lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

Sidstnævnte mente, at det er særdeles relevant, at borgmestrene kigger ind i området.

”Vi er på vej ind i årtier med flere konflikter af militær karakter. Og den usikkerhed vi oplever i verden, aktualiserer behovet for en genopbygning af det danske forsvar. Vi har travlt – og vi mangler alt. Ventelisterne på materiel er tårnhøje, der er mangel på personel, og kasernerne skal opdateres og udbygges. Derfor bliver det afgørende, at vi også kigger på det, vi kan levere i Danmark”, fortæller Peter Viggo Jakobsen.

Dansk forsvar køber i overvejende grad deres materiel fra internationale systemleverandører i dag. Det anslås, at dansk forsvar indkøber 14% af sit materiel hos indenlandske leverandører, hvilket er betydeligt lavere end mange andre europæiske lande, hvor op mod 90% af de forsvarsmaterielle indkøb går til nationale leverandører.

Næstformand i Business Region MidtVest og borgmester i Ikast-Brande Kommune Ib Lauritsen påpeger relevansen i hjemtagningen af dansk forsvarsproduktion: ”Hastigheden i forsvarets oprustning er afgørende. Det har Regeringen, uvildige eksperter og industrien påpeget. Her bliver forsyningssikkerhed og nærhed afgørende. Kan vi styrke købet af gode danske produkter, der ovenikøbet er tæt på, minimerer vi de potentielle risici der ligger i anskaffelsen af materiel”.

 

Yderligere information kontakt:

Nicolai Houmark Lauridsen, sekretariatschef Business Region MidtVest, tlf. 29312667 eller nicolai.lauridsen@br-mv.dk